ABD Dışişleri Bakanı Blinken: İsrailliler ve Filistinliler için barış koşulları yaratmak için çalışıyoruz
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı ve sürdürülebilir barış kurallarının oluşturulması amacıyla bölge ülkeleriyle çok değerli görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Bu konu üzerinde çalışmaya devam ediyoruz, çözüm önerilerini düşünüyoruz” dedi. Bu krizi çözmeye çalışırken geleceğe yönelik çalışıyoruz ve bu konuda daha iyi bir yol çizmek için çabalıyoruz.” .” söz konusu.
Blinken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Dışişleri Bakanlığı’nda yaptığı görüşmenin ardından Esenboğa Havalimanı’nda ABD’li basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Blinken, sivillerin Gazze’den çıkarılması konusunda bölgedeki farklı ülkeleri ziyaret ettiğini, önemli adımlar attığını, toplantılar yaptığını, her ülkenin nüfuzunu kullanarak çatışmanın bölgeye yayılmasını önlemek için ellerinden geleni yaptığını söyledi.
Savaşın bölgeye yayılmasının önlenmesinin kritik önem taşıdığını ve bölge ülkelerinin bu amaçla büyük çaba sarf ettiğini belirten Blinken, şunları kaydetti:
“İsrailliler ve Filistinliler için kalıcı ve sürdürülebilir bir barışın koşullarını yaratmak amacıyla bölge ülkeleriyle çok önemli toplantılar yaptık. Bu konuda çalışmaya devam ediyoruz, bu krizi çözmeye çalışırken geleceği düşünüyoruz ve çaba gösteriyoruz. Bu konuda daha iyi bir yol için.”
Blinken, bu konularda ilerleme kaydedildiğini düşündüğünü, bölgelere yaptığı ziyaretlerde ABD liderliğinin ve ABD diplomasisinin vazgeçilmez olduğunun kendisine farklı şekillerde aktarıldığını söyledi.
“Her konuda (bölgedeki ülkelerle) anlaşamıyoruz, ancak en önemli kritik konularda birlikte çalışma konusunda işbirliği yapıyoruz ve diğer konularda açık iletişimi sürdürüyoruz.” Blinken, kendi sözleriyle değerli görüşmelerin yapıldığını yineledi.
Rehineler “yoğun olarak odaklandığımız bir konu”
ABD’nin Orta Doğu’daki İnsani İşler Özel Temsilcisi David Satterfield ile insani yardım erişimine ilişkin ayrıntılar üzerinde çalıştıklarını ve bu yardımları önemli ölçüde artırdıklarını kaydeden Blinken, çatışmada insani bir duraklamanın uygulanabilirliğini görüştüklerini belirtti. İsraillilerle birlikte.
Blinken, kritik noktalardan birinin “rehineler meselesinde ilerleme kaydedilmesi” olduğunu belirterek, “Bu, yoğun olarak üzerinde durduğumuz bir konu. Ancak çatışmalara ara verilmesinin de bu teklifin ilerlemesine yardımcı olabileceğine inanıyoruz.” söz konusu.
Sadece Gazze’ye değil, Batı Şeria’da olup bitenlere de çok odaklandıklarını belirten Blinken, “Batı Şeria’daki aşırı şiddet konusundaki endişelerimizi çok net bir şekilde dile getirdik. İsrail hükümetinin taahhütlerde bulunduğunu duyduk. Bu sorunla daha etkin baş edebilmek için, “Bunu çok yakından izliyoruz.” dedi.
“İsveç’in ittifaka katılma sürecini tamamlama konusunda (Türkiye ile) ortak bir kararlılığın olduğunu düşünüyorum.”
Blinken, “Sizce Türkiye, Mısır ve Katar gibi ülkeler, rehineleri kurtarmak için Hamas’la çalışacak kadar güce sahip mi? Yoksa İsrail bombardımanı durdurmadığı sürece bu söz konusu olamaz mı?” Soruya yanıt olarak rehine meselesinin ayrıntılarına giremeyeceğini ancak konunun ABD’nin odağında olduğunu belirtti.
Rehinelerin kurtarılmasında diğer ülkelerin de önemli rol oynayacağını düşündüğünü belirten Blinken, bu konuda yardımın gerekli olduğuna dikkat çekti.
Blinken: “Türkiye size İsveç’in NATO’ya kabulünü desteklemeye hazır olduğuna dair herhangi bir güvence verdi mi?” “Cumhurbaşkanımız (Recep Tayyip) Erdoğan’ın onay protokollerini imzalayıp Meclis’e göndermesi bizi çok teşvik etti.” o cevapladı.
Bu konuda ilerleme kaydedileceğine inandığını belirten Blinken, “İsveç’in ittifaka katılım sürecini tamamlama konusunda ortak bir kararlılığımızın olduğunu düşünüyorum. Bu, Türkiye’nin de bizim de sahip olduğumuz bir kararlılıktır.” söz konusu.