Depremzedeler oy kullanmak için memleketlerine döndü
Haberler: DİLAN KUTLU
Kahramanmaraş Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük depremin yıktığı şehirleri terk etmek zorunda kalan ve ikametgahını değiştirmeyen depremzedeler, bölgelerine dönüp oy kullanacak. Malatya’daki depremde oğlunu kaybeden Rahime Yeşilçayır, “21 yıldır çok şey yaşadık. 15 Mayıs inşallah hepimiz için güzel bir gün olur. Malatya’ya oy vermeye gideceğim çünkü istiyorum. yönetim değişsin.” Ankara’ya gelen 19 yaşındaki lise mezunu Alican Balık, “Bu seçimde ilk kez oy kullanacağım. Yine Adana’ya gidip oyumu kullanacağım. Eminim ki bu hükümet değişecektir.” .Birkaç aylığına buraya geldim ve hala iş bulamıyorum.Değişeceğiz, başka seçeneğimiz yok.” söz konusu.
6 Şubat Kahramanmaraş’ta iki büyük depremin yıktığı kentlerde depremin etkileri sürüyor. Hayatın henüz normal akışına girmediği kentlerde nasıl oy kullanılacağına dair kaygılar dile getiriliyor.
Memleketlerinden ayrılarak Ankara’ya gelen depremzedeler, o gün yaşadıklarını hatırladıklarında gözyaşlarını tutamazlar. Ancak “değişmesi gerekiyor” diyen ve deprem bölgesine dönerek yeniden oy kullanacaklarını söyleyen depremzedeler, aynı şeyleri bir daha yaşamamak için ANKA HaberlerAjansıyla görüştü.
Malatya’daki depremde oğlunu kaybeden Rahime Yeşilçayır, “Oy zamanı devlet bizi hep görüyor ama depremde görmedi. Depremde oğlumun cenazesi çamurlu sularla yıkandı. öğretmene ‘Oğlumu çamurlu suyla mı yıkadın?’ dedi. Evet dedi.’ “Kızımın evi yıkıldı. Buraya geldim. Dağıldık, kimse yerinde değil ama bu koşullarda tekrar gidip oy kullanmak istiyoruz” dedi.
“YÖNETİMİN DEĞİŞMESİNİ İSTEDİĞİM İÇİN BİR OY VERECEĞİM”
Yeşilçayır, devletin yanımızda olmadığını belirtti. “Devlet yanımızda değildi. Bizim burada olduğumuzu biliyorlardı. Oy arıyorlar, istiyorlar ama gelip başsağlığı dilemediler, geçmiş olsun demediler. Biz bu devlete karşı her şeyi yaptık ama onlar da yapmak zorunda kaldılar.” bazı şeyler.” Bu yönetimin bir an önce değişmesi gerekiyor. 21 yılda çok şey yaşadık. 15 Mayıs umarım hepimiz için güzel bir gün olur. Malatya’ya oy vermeye gideceğim çünkü yönetimin değişmesini istiyorum. CHP bizi gönderiyor. Başvuru yaptık, cevap verdiler” dedi.
Depremin ardından ilk kez memleketine gidecek olan Rahime Yeşilçayır, aynı travmayı tek başına kaldıramayacağını düşündüğü için 16 yaşındaki torununu refakatçi olarak kaydettirdiğini söylüyor. Yeşilçayır, “Bütün kadınlara söylüyorum. Siz siz olun, kendi haklarını korumak için bu yönetimin değişmesi gerekiyor. Bir çocuk anne yetiştiriyorsa bence kadınlar da yönetim değiştirebilir.”
“BURAYA GELDİM KAÇ AY OLDU İŞ BULAMADIM”
Adana’da meydana gelen depremin ardından ailesiyle birlikte Ankara’ya gelen 19 yaşındaki lise mezunu Alican Balık, geleceğini düşündüğü için memleketine oy kullanmaya gideceğini söyledi. Alican Balık dedi ki:
“Bu seçimde ilk kez oy kullanacağım. Yine Adana’ya gidip oyumu kullanacağım. Bu benim ilk oyum. Bu hükümetin değişeceğine eminim. Gençler olarak işsizliği düşünmeye başladık. Geleli birkaç ay oldu. Hala iş bulamıyorum. Bana iş veriyorlar ama verdikleri iş iş.” Üstelik hamallıktan başka bir şey değiller ve verdikleri para da o işe denk gelmiyor.”
“BU ZORLUĞU DEĞİŞTİRECEĞİZ”
Yurtdışındaki akrabalarının yaşam standartlarının iyi olduğuna işaret eden Balık, “Hepsinin durumu iyi. Evleri, arabaları var. Neden biz de onlar gibi olmayayalım? Neden böyle bir şey yaşamayalım.” rahat bir hayat mı?Değiştirecek başka çaremiz yok.Bu kaderi değiştirmeliyiz.” .
Zeynep Balık ise Malatya’daki depremde ailesinden pek çok kişiyi kaybettiğini belirterek, şunları söyledi:
“Ağabeyim, iki yeğenim, yeğenlerim, amcamın çocukları ailecek gittiler. Çok canımızı kaybettik. İyi bir geçim kaynağımız vardı. Üç gündür Allah şahit, gerçekten bir yardım görmedik. . Köpeğin yazın gece dışarıda kalacağı bir durum değil. O insanlar hep dışarıda.