Erdem Sağlık Grubu’ndan ailelere okul başarısı için tavsiyeler
Çakmak Fazilet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bekir Muhsin Arpaözü, çocuklarda görme bozukluğunun yavaş ilerlediğini belirterek, “Çoğu zaman çocuk net görememeyi normalleştirir ve bunun önemini anlayamayabilir. Çocuk için bu kaçınılmazdır. Tahtayı, öğretmeni, sınıf arkadaşlarını yeterince iyi göremeyen, dikkati dağılan, derse konsantre olamayan.” sözlerini kullandı.
Erdem Sağlık Kümelenmesinden yapılan açıklamada Arpaözü, çocukların neredeyse yarısında kansızlık bulunduğunu belirterek, birden fazla demir eksikliğine bağlı olarak gelişen bu durumun kronik yorgunluk, algıda azalma ve akademik başarıda azalmayla kendini gösterdiğini belirtti. çocuklarda.
Özellikle kırmızı et ve yeşil yapraklı sebzelerde bol miktarda bulunan demirin, yoğurt, ayran gibi süt ürünleriyle birlikte tüketildiğinde yeterince emilemediğini belirten Arpaözü, bu durumu önlemek ve kansızlığı tedavi etmek için kolay kan sayımı testi yapılabileceğini söyledi. , varsa.
Çocuklarda görme bozukluğunun yavaş ilerlediğini belirten Arpaözü, “Çoğu zaman çocuk net görememeyi normalleştirir ve bunun önemini anlayamayabilir. Tahtayı, öğretmenini, sınıf arkadaşlarını yeterince iyi göremeyen bir çocuğun, görme bozukluğu yaşaması kaçınılmazdır. Dikkati dağılıyor ve derslere konsantre olamıyor. Yıllık göz muayenesi ile görme bozuklukları çok erken yaşlardan itibaren anlaşılıp tedavi edilebiliyor.” ifadelerini kullandı.
Küçük yaşlarda sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının çocuklarda işitme kaybına neden olabileceğini belirten Arpaözü, “Fark edilmesi zor olan bu durum çocuğun okul başarısını olumsuz etkileyecektir. Bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmanızı öneririz.” terimleri kullandık.
“B12 vitamini çocukların zihinsel gelişimi için şart”
tecrübe. Bekir Muhsin Arpaözü, okulların açıldığı sonbahar mevsiminin alerji şikayetlerinin arttığı bir dönem olduğuna dikkat çekti. İlaçları ortaya çıkmadan düzenlenmeli, başlayan şikayetler varsa ona göre tedavi edilmelidir.” değerlendirmesini yaptı.
Vitaminlerin vücudun vazgeçilmez besin kaynağı olduğunu vurgulayan Arpaözü, şöyle devam etti:
“Şehir yaşamında beslenme alışkanlıklarımızın bozulması, üretim hızının artması ve beslenme unsurlarının yeterli düzeyde olmaması gibi faktörler nedeniyle çocuklar en çok ihtiyaç duydukları dönemde vitamin alımından mahrum kalabilmektedir. D vitamini eksikliği ise vitamin eksikliğinin en önemli nedenidir. Kış döneminde karşılaştığımız en yaygın eksiklik güneşe maruz kalmanın azalmasıyla birlikte kemik ağrılarına, büyüme sorunlarına, bağışıklık zayıflıklarına neden olabilir.Doktorun önerdiği vitamin takviyesi ile bu durumlar önlenebilir.Diğer bir değerli nokta da B12 eksikliğidir. B12 vitamini çocukların zihinsel gelişimi için vazgeçilmezdir.Eksikliğin erken teşhis ve tedavisi okul başarısı için en önemli konuların başında gelir.”
Çocuğun gece ağzı açık uyuması veya horlaması ya da uykusunda nefesini tutması geniz etinin habercisi olabileceğini belirten Arpaözü, “Burun eti mikroplara karşı barikat görevi görüyor. Büyüyor. genetik nedenlerden, alerjiden veya sık görülen üst solunum yolu hastalıklarından dolayı solunum yolunu tıkayarak çocuğun rahat nefes alamamasına, öğrenme ve konsantrasyon bozukluklarına, yorgunluk, obezite ve dikkat eksikliği ifadelerini kullandı.
“Okula zihinsel, ruhsal, sosyal ve fiziksel hazır olma düzeyi testlerle ölçülebilir”
Uzman Psikolog Tuğçe Tuncel Dursun, çocuğun okula tam hazır hale gelmesinin hem bilişsel, hem fiziksel hem de duygusal olgunluğun tamamlanmasıyla mümkün olduğunu vurguladı.
“Büyükşehir Okula Hazırlık ve Denver I” I testleri ile çocukların gelişim aşamalarının değerlendirilebileceğini, zihinsel, ruhsal, sosyal ve fiziksel olarak okula hazır bulunuşluk düzeylerinin ölçülebileceğini belirten Dursun, şöyle konuştu:
“Büyükşehir Okula Hazırlık testi 5-6 yaş arası çocuklara uygulanarak kelime, cümle, genel bilgi, eşleştirme, sayı, kopyalama başlıkları altında verilen talimatlar incelenerek başvuru formu incelenir. Test sonucunda; Çocuğunuzun okula başlamaya hazır olup olmadığı konusunda sağlıklı bilgiler elde edilir.’Denver II’ testi ise 0-6 yaş arası çocukların ince motor, kaba motor, dil ve dil becerilerini inceleyerek gelişim düzeylerini belirlemek için kullanılır. sosyal alanlar ve müdahalelerin gerçekleştirilmesi.