Meta’dan Yapay Zeka Eğitimine Katkı Sağlayacak Bir Çalışma
Yapay zekanın hızla gelişmesiyle birlikte yapay zeka sistemleri hayatımızın her alanında hızla kullanılmaya başlandı. ChatGPT ve DALL-E gibi yapay zeka modellerine ek olarak Snapchatve TikTok’ta yapay istihbarat tabanlı filtrelerve yüz tanıma sistemleri hızla popüler hale geldi.
Ancak şu anda yapay zekalar, farklı cinsiyet, ırk, fiziksel görünüm ve pürüzlülükteki bireyleri tanımakta ve algılamakta güçlük çekiyor. Meta ise bu sıkıntıya kalıcı bir çözüm bulmak için yeni bir araştırma düzenledi.
AI sistemlerinin eğitiminde kullanılmak üzere 26.000’den fazla görüntü kaydedildi
Siri ve Google Asistan gibi sesli AI sistemlerine ek olarak, yüz tanıma ve görsel AI modelleri kullanan sistemler için 2021’de chatbot’lar kullanıma sunulacak. Gündelik Sohbetler (CC) adında bir veri bankası oluşturan Meta, birçok yapay zeka modelinin geliştirilmesine katkı sağladı. Geçtiğimiz aylarda ikinci nesil CC veri bankasını hazırlayan şirket, çok daha fazla bireyi algılayabilmeyi amaçlar..
7 ülkeden 5.000 katılımcı tarafından kaydedildi 26.000’den fazla görselden oluşanBu veritabanında, farklı görünüşlere sahip, fiziksel veya zihinsel engelli bireylerin görüntüleri yer almaktadır.
Meta’ya göre, ikinci nesil CC ile eğitilen yapay zeka sistemleri, çilli insanlar, peltek insanlarFiziksel veya zihinsel engelli bireyleri ve tüm “sıra dışı” bireyleri tanımlayabilecektir.
Ayrıca Anya Taylor-Joy ve Colin Firth, görünüş veya ses olarak ünlülere benzeyen kişilerden örnekler aldı. Yapay zekanın ünlüler ile “ünlülere benzeyen bireyler” arasında ayrım yapabilmesi de sağlanmak isteniyor..
Meta ayrıca Casual Conversations 2 veri tabanını da herkesin erişimine açık hale getirerek, yapay zeka modeli geliştiren herkesin bu veri tabanı ile algoritmalarını eğitebileceğini belirtiyor. Ayrıca veri tabanına katkıda bulunmak isteyen herkes videolar çekerek yapay zekanın daha da geliştirilmesine yardımcı olabilir.