Ekonomi

Pancar çiftçisine 6 milyar TL’lik dev ödeme

KONYA (İGFA) –Konya Şeker, 2023-2024 kampanya döneminin sona ermesiyle birlikte 15 Şubat Perşembe gününden itibaren pancar bedelini ödemeye başlıyor.

Konya Şeker’in 2023-2024 kampanya döneminde 3 milyon 808 bin 539 ton pancar alımıyla rekor kırdığını belirten PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, çiftçiye her konuda destek olduklarını belirtti.

Konya Şeker, 2023-2024 kampanya dönemi sonu itibarıyla çiftçilere toplam 8 Milyar 190 Milyon 223 Bin TL ödemiş olacak. Şu ana kadar ödenen doğrudan ve nakit avansların toplamı 2 Milyar 272 Milyon 642 Bin TL oldu. Geriye kalan 5 Milyar 918 Milyon 581 bin nakit üretici ücreti ise bugün çiftçi hesaplarına yatırılmaya başlandı.

Başkan Erkoyucu, C ve D şekere yüksek bedeller ödediklerini belirterek, şu açıklamalarda bulundu. “Konya Şeker olarak C ve D şekere Türk Şeker ve diğer fabrikalara göre daha yüksek bedeller ödedik. Türk Şeker’de bu rakam 1.050 lira iken biz bunu 1.500 lira olarak belirledik. Çiftçiyi bu konuda koruduk. Çiftçi örgütü olduğu için bunu popülist bir politika olarak yapmadık. Bu çiftçinin hakkıydı ve biz de ona verdik. “Çiftçilerimizin avans ödemelerini, gübre, mazot desteklerini ve pancar masraflarını zamanında ödemeye çalışıyoruz.” söz konusu.

“TÜRK ŞEKERİNDE TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ BİR İNDİRİM ORANI AÇIKLANDI”

Öte yandan Başkan Erkoyuncu, Türk Şeker’in tarihte benzeri görülmemiş bir indirim oranı açıkladığını da sözlerine ekleyerek, “Türk Şeker bu yıl kampanya bazında şeker fiyatını 27 lira olarak belirledi. Ama aynı Türk Şekeri tarihte eşi benzeri olmayan yüzde 20’lik bir indirim uyguladı. Bu nedenle şekerin toptan fiyatı 21,5 lira olarak açıklandı. Bizim de bu rakama uymamız gerekiyordu. Çiftçiye 6 milyar nakit ödemek zorunda kaldık. “Şekerimizi 21,5 TL’ye sattık.” İfadelerini kullandı.

Başkan Erkoyuncu, Gıda ve Tarım Üniversitesi bünyesinde açılan Tohum ve Bitki Sağlığı Kliniğinin verimli kullanılması gerektiğini vurgulayarak, “Çiftçilerimize duyuruyorum. Ürünlerde iklim koşullarından kaynaklanan olumsuzluklar titizlikle takip edilmelidir. Herhangi bir olumsuzluk durumunda Tohum ve Bitki Sağlığı Kliniğimize başvurduğunuz takdirde çok hızlı bir şekilde müdahale edebiliriz. “Çiftçilerimizin ürünleri birebir takip etmesi ve dikkatli olması gerekiyor.” dedi.

haber-burhaniye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu